Home » Uncategorized » Puutarhan syksy

Puutarhan syksy

Talvilevolle rennommin

Vuodenkierron kääntyessä kohti syksyä luonto alkaa kaikessa hiljaisuudessaan käydä talvilevolle. Nurmen kasvu hidastuu, kauden viimeiset kukat näyttävät väriloistonsa ja puut saavat ylleen upean kirjon. Viimeistään tuolloin on myös puutarhassa aika ryhtyä muutamiin syystoimiin. Pihakalusteet puhdistetaan ja nostetaan talvisäilöön. Mahdolliset vesiletkut ja vesilähteet tyhjennetään, puhdistetaan ja nostetaan varastoon. Laituri vedetään rannalle, jos riskinä on sen rikkoutuminen järven tai lammen jäätyessä.

Kukkaruukuista ja istutusastioista voi pudotella niihin jääneet mullat kasvien juurille lannoitteeksi, ja harjata tai pestä astiat valmiiksi seuraavaa kevättä varten. Monivuotiset orvokit voi istutella seinustoille ja reunoille, missä ne ilahduttavat vielä vuosia nousten pitkin kevättä, kesää ja syksyä iloisiksi väriläiskiksi.

Puutarhan syystöistä ei kannata ottaa stressiä. Toki moni haluaa olla pedanttinen ja tehdä kaiken huolella ja tiettyjen sääntöjen mukaan, mutta syksy saapuu varmasti myös rennommallakin otteella hoidettuun puutarhaan. Jos kaunista lehtisadetta tipahtelee pihaan runsaamman puoleisesti, voi ne haravoida pois vain kulkuväyliltä, ja ajella sitten nurmialueilta ruohonleikkurilla pieneksi silpuksi, joka jätetään nurmikon lannoitteeksi. Kevään tullen ei lehdistä ole jäljellä enää juuri mitään, ja loputkin katoavat nurmikon kasvaessa taas kohti kesää.

Perennojen varret usein leikataan syksyllä matalaksi ja viedään kompostoitumaan. Rennon puutarhurin pihalle ne jäävät viehkoiksi talventörröttäjiksi. Kevään tullen ei pehmenneistä varsista ole jäljellä kuin murto-osa. Ne on helppo haravoida muun kevätsiivouksen yhteydessä pois.

Syksy on hyvää uusien kasvien istutusaikaa. Moni onkin huomannut, että kun joka syksy istuttaa hieman sipuleita ja uutta kukkivaa, palkitsee tämä työ puutarhurin seuraavan kesän korvalla väriloistollaan. Sipuleita voi istutella loppuvuoden aikana niin pitkään kun maa pysyy sulana, eli tästä ei kannata ottaa itselleen turhan aikataulutettua velvollisuutta.

Myös muita kasveja suositellaan usein istutettavaksi syksyllä, mutta istutuspuuha on ihan yhtä lailla mahdollista myös keväällä. Keväällä istutetuissa puuntaimissa jää pois hennon rungon suojaamisen vaiva, eikä jänöille tai kauriille suotta tule houkutuksia einehtiä pihalla uudella taimella syksyn iltojen pimeyden suojissa.

Lopuksi koristellaan puutarha syksyn pimeyttä varten lyhdyin ja valokoristein, ja nautitaan loppuvuoden tunnelmallisesta pimeydestä. Rauhoitutaan itsekin ja laitetaan hektinen elämä talvilevolle – ainakin hetkiseksi iltojen hämärtyessä. Syksy on ihanaa aikaa.