Home » Uncategorized » Puutarhan antimia

Puutarhan antimia

Moni kotipuutarhuri haaveilee hyvästä sadosta, mehevistä puhtaista hedelmistä, kasviksista sekä yrteistä, joita voi poimia omasta puutarhasta suoraan ruokapöytään. Omavaraisuus on nykyisessä kaupunkeihin siirtyneessä elämänmenossa vain harvoille mahdollista, mutta yhä useampi innostuu pihalle pystytettävistä kasvihuoneista ja ruukkupuutarhoista. Itse kasvatetuista raaka-aineista tietää alkuperän sataprosenttisesti, ja tuoreissa kasviksissa ovat maku ja vitamiinit varmasti kohdillaan.

Omat juhannusperunat voi kasvattaa vaikka multasäkissä, eivätkä yrtit ja ruukkumansikat vaadi pienimmillään paljoa tilaa. Jos on mahdollisuus hieman laajempaan hyötypuutarhaan, kasvavat siellä usein marjojen ja omenoiden lisäksi tomaatit, avomaankurkut ja kurpitsat. Saattaapa sadosta riittää osa säilöttäväksikin. Talvella kesän makuja maistellessa on mukava muistella mennyttä kesää, ja suunnitella tulevan kauden istutuksia.

Marjat

Yleisimpiä kotipihoilla kasvatettavia marjoja lienevät punaiset ja mustat viinimarjat, karviaiset, luumut, mansikka ja vadelma. Ne ovat paitsi makoisia nautittuina sellaisenaan, niin myös monipuolinen ja vitamiinipitoinen raaka-aine leivonnassa ja ruoanlaitossa. Kotipihan viinimarjoista kannattaa heti tuoreeltaan leipoa vaikkapa marjapiirakkaa ja keitellä kiisseliä; näin niiden maku ja vitamiinit ovat kaikkein parhaimmillaan. Jos marjoja tulee enemmän, kannattaa osa niistä pakastaa kokonaisina talven piirakkaleivontaa varten, ja lopuista voi keitellä perinteisiä herukkamehuja. Itse tehdyt mehut kun peittoavat kauppojen sokeriset mehut mennen tullen.

Karviainen – pohjolan rypäle – on aiemmin ollut arvostettu marja, joka on nykyisin hieman jäänyt muiden marjojen varjoon. Karviainen, samoin kuin luumukin, on ehkäpä parasta sellaisenaan syötynä, ja ne sopivat myös piiraiden täytteeksi sekä hilloihin ja marmeladeihin. Mansikka ja vadelma taas ovat kaikille tuttuja kesän herkkuja, joita nautitaan paljon sellaisenaan sekä kesäisissä kakuissa ja leivonnaisissa. Pakastettuina nämä makeat punaiset marjat ovat parhaimmillaan kiisseleissä, rahkojen mausteena, sekä esimerkiksi puuron höysteenä.

Kurpitsat ja kurkut

Kotikasvihuoneissa hyvin viihtyvät, ja runsastakin satoa tekevät kurpitsat ja avomaankurkut ovat monipuolisia ruoanlaiton raaka-aineita. Ne ovat vesipitoisina vähäkalorisia, mutta maukkaita ja tärkeitä vitamiineja omaavia kasviksia. Paitsi tuoreena, salaateissa, kasvisgratiineissa tai keitoissa, niin myös säilöttyinä ovat ne erinomaisen maukas raaka-aine. Etikkakurkut ja kurpitsapikkelsi ovat klassisia säilykkeitä, joista monella on makumuistoja jo omasta lapsuudesta.