Home » Uncategorized » Hyötypuutarha kotiin

Hyötypuutarha kotiin

Hyötypuutarhan ylläpito on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa, ja jo pienenkin puutarhan sato yllättää runsaudellaan. Vaan kuinka päästä alkuun hyötypuutarhan perustamisessa ja kuinka paljon työtä puutarhan ylläpito vaatii?

Hyvä suunnitelma

Aluksi laaditaan viljelysuunnitelma, jossa kirjataan ylös viljeltävät lajit sekä aikataulu, jonka mukaisesti ne tulee kylvää. Ensi alkuun kannattaa valita tuttuja ja helppoja lajikkeita. Osa lajeista vaatii pitkän kasvukauden, toisista satoa pääsee korjaamaan jo heti alkukesästä. Jos kasvit kasvattaa itse siemenestä saakka, tulee tarkistaa, vaatiiko laji esikasvatuksen. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi tomaatti, paprika ja munakoiso.

Puutarhaliikkeiden lisäksi myös moni kotipuutarhuri myy edullisesti itse kasvattamiaan taimia, ja kannattaa seurata esimerkiksi hyötypuutarhanhoitoon keskittyviä facebook-ryhmiä. Valmiilla taimilla hyötypuutarhassa pääsee nopeammin alkuun.

Kun suunnitelma on laadittu, hankitaan tarvittavat välineet. Kylvöastioiksi sopivat monenlaiset astiat, kuten maitopurkit, muovilaatikot, ruukut, turveruukut tai vaikka viilipurkit. Myös multasäkki tai ämpäri sopii istutusalustaksi. Siemeniä kannattaa istuttaa harvakseltaan ja merkitä purkkeihin, mitä niissä on. Istutusmullasta ei kannata tinkiä, sillä huonolaatuinen multa voi pilata koko kesän sadon. Helpointa on ostaa valmista vihannesten kasvatukseen sopivaa multaa, sillä siinä on jo sopivassa suhteessa tarvittavia ainesosia. Myös kaktusmulta sopii vihannesten viljelyyn.

Puuhastelua taimien parissa

Kasvien kasvua on mukava seurata, ja niiden hoitamisessa riittää puuhaa joka päivälle. Myös puutarhan hoidossa on hyvä muistaa pitää välillä taukoa ja rentoutua hieman. Kotosalla rentoutuminen sujuu esimerkiksi online-aktiviteettien parissa, kuten https://kalevalakasino.eu-sivustolla.

Kullekin taimelle sopivat yksilölliset hoito-ohjeet kannattaa selvittää etukäteen, sillä lajit ovat erilaisia niin hoitamisen kanssa kuin olosuhteidenkin osalta. Siementen kylvö aloitetaan useimmiten maaliskuussa, ja taimien istutus ajoitetaan yleensä huhti-toukokuuhun. Kun siemeniä istutetaan, peitetään ne yleensä aluksi muovikelmulla, jotta kosteus pysyy astiassa. Kun taimien sirkkalehdet tulevat esiin, poistetaan muovi. Osaa taimista harvennetaan, eli koulitaan. Taimia tulee muistaa kastella säännöllisesti.

Aluksi puutarhaa voidaan ylläpitää sisätiloissa valoisilla ikkunalaudoilla, mutta kevään tullen taimet olisi hyvä voida siirtää kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle. Tässä vaiheessa olisi myös hyvä, jos lämpötilaa pääsisi laskemaan yön ajaksi muutamalla asteella, sillä viileämmässä taimista tulee vahvoja ja tukevia. Ahkeruus palkitsee, ja viimeistään loppukesästä pääsee nauttimaan oman hyötypuutarhan sadosta.